Passivhaus

Építek egy házat aminek a fűtésére nem akarok majd sokat költeni. Ezért a passzívházszabvány alapján indultam el, de nem passzívházat akarok. Hogy miért nem, az a blogból ki fog derülni. A blogban a házépítésről tervezésről fogok írni, beszélgessünk egy kicsit az energiatakarékos építészetről.

A telek

2008.09.23. 22:18 little honey

A legjobb talán az, hogy ha a telekválasztással kezdem. Merthogy az épitkezés itt kezdődik.
A telkünk egy 2 hektáros külterületi telek, szép szabályos 72 m széles téglalap, egy budapest közeli faluban egy fennsík tetején. Gyakorlatilag sík terület, eddig szántó volt, úgyhogy teljesen üres. A telek adottságai fontosak lesznek az építkezéskor:

  • Azért jó, hogy széles, mert a szomszéd háza nem fog árnyékot tartani. A szoláris nyereség (az hogy a nap besüt az ablakon) az energiatakrékos építészet egyik alapeleme.
  • A tájolásunk csak majdnem tökéletes: a telek sarka mutat D-i irányba. Az önkormányzat nem engedi a 45 fokos elfordítást, meg a feng.shui-ja sem igazán jó, ezért DK-DNY-ÉK-ÉNY homlokzatokkal épül a ház. A szakönyvek szerint ez csak félig jó: a DK-DNY homlokzat túlhevülést okozhat nyáron (mert laposabban süt a nap onnan) a D-i homlokzat nyeresége lenne a legnagyobb. Laktam már ilyen D-re álló sarkú házban, nekem a szoláris nyeresége elég meggyőző volt - télen kisütött a nap, leállt a fűtés - a túlmelegedés ellen meg redőnyökkel tudtunk védekezni, szóval én bízok benne, hogy itt is jó lesz.
  • A telek mérete (2ha=20.000 nm, ez kb. 20 szép házhely) lehet feltűnt. Háááát, nem akartunk ekkorát (egy 6.000-is elég lett volna, nagy kertet akartunk), de külterületen 1000 nm nem nagy tétel, és legalább a szomszéd nem lát be a szánkba. Most kukorica van benne, de ültetünk akácerdőt, az önmagában megoldja a fűtési gondokat - 20 év múlva. (A hűtést nem!)
  • A fennsíkot meg nem a panoráma miatt említettem (mert az nincs). Elég szeles a hely - ezt a ház tájolásánál is figyelembe kell venni - ezért egy szélgenerátor telepítésére már kijelöltem a helyet. Meg persze azért is jó, hogy nem völgyben vagyunk, mert télen a völgyekben megülő hideg levegő állítólag érezhetően növeli a fűtésszámlát. Na persze a szél se csökkenti - de az leglább nyáron jól jön.

A szélgenerátorral kezd egy másik fonal beleszövődni a blogba: Villamosenergetikai függetlenség. Egyelőre ez nem szempont (és az akksik nagyon környezetszennyezőek is), de érdekel a dolog. Most egyelőre leginkább a fűtéssel akarok megküzdeni, a világítás ledekkel, kompaktfénycsövekkel egyszerűen olcsóbbítható, mint a fűtés. Ráadásul az elektromos rendszer utólagos módosítása kicsit könnyebben oldaható meg, mint pl.: egy padlófűtés utólagos beépítése.

Szóval ilyen a telkünk. Van benne egy csomó kihívás, de az energiatakarékos építészetet inkább támogatja, mint akadályozza.

 

Szólj hozzá!

Címkék: ház építkezés nyereség épület telek alacsony energiatakarékos paszív szoláris szélgenerátor energiájú tájolás

A bejegyzés trackback címe:

https://passivhaus.blog.hu/api/trackback/id/tr45678345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása