Passivhaus

Építek egy házat aminek a fűtésére nem akarok majd sokat költeni. Ezért a passzívházszabvány alapján indultam el, de nem passzívházat akarok. Hogy miért nem, az a blogból ki fog derülni. A blogban a házépítésről tervezésről fogok írni, beszélgessünk egy kicsit az energiatakarékos építészetről.

Véglegesedik a program

2008.10.27. 21:14 little honey

Mostanra megvannak a ház tervei, de menjünk csak szépen sorban, előbb a tervezési programról. Úgy döntöttem, hogy először építek egy házat, aminek az energiafogyasztását amennyire lehet - amennyire pénzem és tudásom engedi lecsökkentem, aztán megmérem, mennyit fogyaszt, és utána döntök arról, ezt az energiát hogyan fogom előállítani. Nap, szél, akác, jöhet bármi, de az is lehet hogy egy ideig - pl.: amíg az erdőm nem nő meg - maradok a gáznál - meg persze, ha elég keveset fogyaszt a ház.

A tervezési program súlypontjait így definiáltam: 

- falak, födém hőátbocsátás 0,15 W/m2K (a magyar szabvány asszem 0,45!!)
- ablakok Uw=0,8 W/m2K (erre még talán szabvány sincs)
- kompakt forma
- hőhídmentes szerkezeti megoldások
- szoláris nyereségre optimalizált üvegfelületek 
- légtömör építkezés - hővisszanyerős szellőztetés
- garázs a lakást körülvevő termikus héjon kívül

Ez már elég komoly eredményeket hoz - de persze nem passzívházat, igaz nem is az a cél. A passzívházépítés, vagy jobb ha úgy hívom a blogban, hogy az alacsony energiájú építkezés ugyanis legalább annyira kivitelezési mint tervezési kérdés, ezért aztán nem érdemes komoly tervezési munkát és optimalizálást beletenni a dologba, ha a kivitelezés nem lesz olyan amilyennek lennie kell - és erre Magyarországon sajnos komoly az esély.

Szóval a passzívházszabványból kiszedtem az extremitásokat, és ezzel persze elbuktam a megtakarítás becsléseim szerint 30%-át, a maradék 70% megvalósítására azonban komoly esélyem van a gyakorlatban is. Más érv is alátámasztja ezt a gondolkodásomat: a 70%-os megtakarítás az erre fordítandó költségek és életmódbeli kompromisszumok (lásd korábban) kb. 50%-át emészti fel, tehát a maradék 30%-ra jut a költségek másik 50%-a (vagyis az fajlagosan duplájába kerül). És azt meg már úgy láttam, nem éri meg kifizetni.
Mielőtt bárki azt mondja, hogyan lehetett egy ilyen döntést meghozni, mosolyogva széttárom a kezeimet: ez hitvita lenne. Egy ilyen döntést nem lehet igazán megalapozni: a mai gázárak mellett már ez is egy nem megtérülő beruházásnak tűnik (van ismerősöm, aki kiszámolta, hogy 5 cm szigetelés térül most meg), de én bízok a Gazpromban:) Ki jobban, ki kevésbbé, kinek több, kinek kevesebb pénze van ilyen befektetésekre, és ebből aztán kirajzolódik, ki mennyire kezd hinni abban, hogy megéri-e ilyet csinálni. Én 70%-nyit hiszek, aztán meglátjuk.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://passivhaus.blog.hu/api/trackback/id/tr36735289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása