Passivhaus

Építek egy házat aminek a fűtésére nem akarok majd sokat költeni. Ezért a passzívházszabvány alapján indultam el, de nem passzívházat akarok. Hogy miért nem, az a blogból ki fog derülni. A blogban a házépítésről tervezésről fogok írni, beszélgessünk egy kicsit az energiatakarékos építészetről.

Az első energetikai számítások

2008.11.09. 20:29 little honey

Kész az alaprajz és a rétegrendek. Röviden, milyen anyagokból, milyen szigeteléssel készül a ház:

  • fal: 25 cm-es mészhomok tégla 24 cm polisztirol hőszigeteléssel. Azért mészhomok, mert nagy tömege a nyári kánikulában nagy kincs lesz, sokkal hűvösebb lesz odabent. Emlékeztek a régi házak milyen jó hűvösek? A kisméretű tégla nagy fajlagos tömege az oka. A nagy tömeg miatt a falazat nem tud napközben felmelegedni, és így szépen átlagolja a nappali és éjszakai hőmérsékletet, így estére nem lesz meleg a házban (pont emiatt a hatás - illetve a hiánya miatt - miatt melegek a tetőterek, és használnak amerikában a könnyűszerkezetes házakban légkondícionálót). A németek 17,5 cm-es mészhomok téglából építkeznek. A teherhordó képessége elegendő, a szigetelést meg úgyis a szigetelőanyag adja. De megmondom őszintén, én nem merek ilyen vékony falat rakni statikai okok miatt. A polisztirolt meg egyszerűsége és jó hőszigetelőképessége miatt választottam.
  • födém: Porotherm mesterfödém 25 cm-es polisztirol vagy befújt cellulóz hőszigeteléssel. Fontos hogy olyan födémet válasszunk, aminek tömege van, a padlástérből jövő meleget ugyanis itt is ez állítja meg, mert nem melegszik fel estére, hane ez is átlagolj az éjszakát és nappalt. A hőszigetelés is érdekes. Én polisztirolt akartam, de a polisztirolnak van egy nagy problémája itt: nem képes résmentesen kitölteni a szigetelésre szánt "teret" így itt hőhidak keletkezhetnek. A befújt szigetelés (olyan mint a vatta és a darált szivacs keresztezése) pont ezt küszöböli ki.
  • Padló: 20 cm polisztirol. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az alaptestet is szigetelni kell. Pontosabban a padlón lévő hőhidak megszüntetése komoly feladat, ezért ezt egy kicsit jobban végig kell gondolni, semmint sima padlóhőszigetelést betenni. A németek még a sávalap alá is hőszigetelést raknának - de ez nálam minden biztosítékot kivert - gondolom a kivitelező meg se merte volna csinálni, én meg főleg nem.
  • Az ablakok 3 rétegű Uw=0,8-as ablakok, fa kerettel a falazat külső síkjába építve. Ez i egy érdekes kérdés: ha az ablakokat a falazatba építjük, akkor a külső és belső párkány igen komoly hőhidat hoz létre, hosze itt csak az (esetünkben) 88 mm-es tokvastagságnak megfelelő falvastagság állja útját a hidegnek, ami még porothermből is kevés. Ezért a külső párkányt - falazóanyagból - megszüntetjük, így a hőhíd is megszűnik. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az ablakot a szigetelőanyagba kellene építeni (falazat külső és ablak belső síkja essen egybe), mert így biztosan nincs hőhíd, de lássuk meg mit szól ehhez a kivitelezés. 

Az építész 165 nm-re 9.700 kWh éves fűtési hőigényt számolt, vagyis kb. 1.000 m3 gázt. Ezzel az éves fűtési gáziény kb. 6 m3/év. Ezt szigorú (tehát ablakot sosem nyitó) hővisszanyerős szellőztetéssel még 1,5-2 m3-rel lehet csökkentni, a házban használt készülékek (vasaló, projektor, számítógép, stb...) hőtermelését is figyelembe véve éves 6-700 m3 gázből akár meg is úszhatjuk a fűtést. A számítások szerint.

A gépészek most kapták meg a terveket, november végére lesz meg a gépészeti számítás és tervezés, nyilván az ennél pontosabb lesz. 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://passivhaus.blog.hu/api/trackback/id/tr41759237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bpelhos 2008.11.24. 12:05:00

Szellőzésünket tervezem éppen (laikusként, talajkollektor, hőcserélő későbbi beépítésével), szívesen olvasnék erről majd.

daveeeee 2009.04.13. 10:47:30

Hogy áll a dolog?
Mi idén tervezünk építkezni. és nagyon hasonló a koncepció:25-ös mészhomok tégla+24cm szigetelés, stb.
Nagyon érdekelnének a fejlemények!

süti beállítások módosítása